Glædelig jul og eftertænksomt nytår

Photo by Jose G. Ortega, Unsplash

Photo by Jose G. Ortega, Unsplash

December måned markerer både den søde juletid, og at et disruptivt 2020 lakker mod enden. Derfor handler denne blog post om at gøre status og reflektere en smule over det, som er sket, og det, vi står overfor.

Det har været et år i forandringernes tegn. Vi har alle på rekordtid måttet lære at digitalisere, og vi er kommet på fornavn med MS Teams, Zoom, FaceTime og andre teknologier, som facilterer at mødes uden at mødes. Vi har lært, hvad disse teknologier kan og på første hånd erfaret de potentialer, der åbnes, når dørene til det digitale møderum for alvor slås op. Der er ingen tvivl om, at de nye alternativer til det klassiske møde er kommet for at blive, og at det kan hjælpe os til en mere bæredygtig adfærd i fremtiden: Fremfor vanemæssigt at starte bilen, sætte sig i flyveren eller toget, kan vi ofte nøjes med at starte windows, og få et resultat, der er næsten lige så godt. Vaner kan som bekendt være svære at bryde, og måske var covid-19 lige det vi havde brug for i forhold til at bryde med nogle af de mindre bæredygtige af slagsen.

Træerne vokser imidlertid ikke ind i himlen, og det bliver også tydeligt, at det digitale møde har sine begrænsninger; humor, undertekster og stemninger er langt sværere at formidle og læse - blandt andet fordi reel øjenkontakt ikke er mulig. For os at se bliver det således også tydeligt hvilke typer af aktiviteter, som fungerer dårligt i det digitale format; nemlig møder med meget på spil og høj grad af social kompleksitet.

En anden fare ved det digitale risikoen for overoptimering af kalenderen. Digitale møder muliggør jo i princippet en arbejdstilværelse uden huller, da der hverken behøves at blive taget højde for transporttid eller frokost. Dette indebærer, at mange ledere og sikkert også medarbejdere har siddet klistret til skærmen i back to back møder fra 8-17 fem dage om ugen. I virkeligheden er det den sikre genvej til både stress og dårlige beslutninger. Digitale møder er en ny disciplin, som kræver nye mødeledelsesgreb, men også - og det synes at blive overset - nye organisatoriske vaner - såsom at lægge pauser ind i kalenderen for ikke at drukne mentalt.

Nok om digitalisering og covid-19 i denne omgang. Også på andre planer har 2020 således budt på forandringer i Perspektivgruppen. Vi har både sagt goddag til nye ansigter og farvel til gamle, og efter 10 år i Mejlgade har vi brugt efteråret på at relokalisere, så vi nu har domicil i Graven 25C. Fysisk har vi kun flyttet os 100 meter i fugleflugt, men bevægelsen markerer samtidig en gentækning af måden, hvorpå vi fungerer som virksomhed, idet vi er flyttet sammen med ligesindede “konkollega-virksomheder”. Håbet er via et samboskab at definere et nyt, berigende miljø for konsulentvirksomhed i Aarhus C. Vi er ikke ude på at fusionere men på at finde nye måder at forbinde, berige og inspirere hinanden fagligt og forretningsmæssigt. En sådan bevægelse kræver både mod, nysgerrighed og beslutsomhed, men som i mange andre af livets forhold, kræver det en investering af lykkes. Heldigvis er det fyldt af både lyst og energi at se ind i et 2021 i nye rammer og med åbning til nye relationer.

Vi ønsker jer alle glædelig jul og et eftertænksomt nytår.

/Perspektivgruppen